SMARTIFY YOUR HOME meer weten

Voor- en nadelen van houten raamdecoratie

Inspiratie, Oplossingen

Net zoals veel andere materialen heeft hout voor- én nadelen. Dat geldt ook zeker voor raambekleding gemaakt van hout zoals jaloezieën of shutters. Om een weloverwogen beslissing te maken voor je ramen geven we je in dit blog de pros en cons van houten raamdecoratie.

Houten raambekleding voor iedere interieurstijl

Houten raambekleding is er tegenwoordig in allerlei varianten en kleuren verkrijgbaar. Zo zijn houten jaloezieën al jaren populair, shutters karakteristiek en geweven hout een trendy nieuwkomer. Allen uniek met het gevolg dat ze in de smaak vallen bij uiteenlopende interieurstijlen. Van stoer industrieel tot klassiek landelijk, en van sfeervol Scandinavisch tot modern en minimalistisch.

Hout geeft het raam meer body

Hout is een sterk materiaal en geeft niet alleen het raam, maar ook de ruimte meer body. De lamellen van houten jaloezieën en shutters zijn dikker dan deze van aluminium jaloezieën. Hierdoor lijkt een groot raamoppervlak minder prominent en voelt de sfeer knusser aan.

Natuurlijk materiaal met een natuurlijke lichtinval

Een ander voordeel van hout is de mate van lichtinval en hoe je ermee kunt spelen. Door het gladde, maar niet weerkaatsende oppervlak, geeft het de meest natuurlijke vorm van lichtinval. Met andere woorden: geen vervelende en onnatuurlijke reflecties en spiegelende effecten van de zon, maar wél een mooi lijnenspel op de muur of vloer.

We selecteren de beste houtsoorten voor de productie van onze raamdecoratie

Duurzame, houten raambekleding

Houten raambekleding is op meerdere vlakken een duurzame keuze. Niet alleen omdat de producten een lange levensduur hebben, maar ook in het productieproces wordt hier rekening mee gehouden. De raamdecoratie van hout krijgt namelijk een speciale lak, die ervoor zorgt dat het zonlicht weinig invloed heeft op de kleur van de lamellen. Zo verkleurt het product niet tot nauwelijks.

Een betere akoestiek

Een fijne akoestiek is afhankelijk van de materialen die in het interieur worden toegepast. Hout dempt van nature harde geluiden, die anders zouden weerkaatsen tegen het glas. Dit werkt beide kanten op, namelijk ook als extra geluidsisolatie van buiten naar binnen. Daarom is houten raambekleding een aangename verbetering voor de akoestiek. 

Reguleer het binnenklimaat met raambekleding

Raambekleding kan ondersteunen om het binnenklimaat te reguleren. De houten lamellen stralen de behaaglijke warmte afkomstig van zonlicht naar aangrenzende ruimtes. Andersom houdt de raamdecoratie een koele kamertemperatuur juist vast tijdens een zinderende zomerdag. Voor de beste isolatie kun je kiezen voor een combinatie van gordijnen en jaloezieën aan de binnenzijde én een warmtewerende zonwering aan de buitenzijde.

Houten jaloezieën John Mast Raamdecoratie
Zwarte houten jaloezieën

Persoonlijk advies op maat?

Laat je volledig ontzorgen door een Zonnelux expert. Zij adviseren je, meten de ramen in én monteren alles.

Houten raambekleding onderhouden

Helaas zijn er niet alleen voordelen aan houten raambekleding, maar zijn er ook een enkele nadelen. Hout is een materiaal wat leeft en reageert. Daarnaast is het onderhoud belangrijk. Je maakt de raambekleding schoon met een zachte stofdoek of plumeau. Gebruik geen schoonmaakmiddel en te vochtige doek. Dat tast de lak aan van de houten raambekleding.

Op zoek naar meer inspiratie over raamdecoratie? Neem dan eens een kijkje op onze Instagram of Pinterest, waar we regelmatig mooie interieurs delen. Voor een persoonlijke advies kun je terecht bij één van de specialisten.

Geweven hout in de woonkamer

Meer blogs