Raamdecoratie onderhouden

Je hebt laatst nieuwe raambekleding gekocht. Hoe maak je deze gemakkelijk schoon? Welke reinigingsmiddelen mag je gebruiken? En waar moet je op letten? We geven je graag per product een aantal tips om te zorgen dat jouw raamdecoratie er perfect uit blijft zien.

Shutters, aluminium jaloezieën en houten jaloezieën

Stof en klein vuil veeg je eenvoudig weg met een stofdoek of plumeau van shutters, aluminium jaloezieën of houten jaloezieën. Hardnekkige vlekken verwijder je met een licht vochtige doek. Wij adviseren om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken in verband met het mogelijk aantasten van de laklaag.

Piet Boon shutters by Zonnelux detail
Horizontale jaloezieën lichtinval

Plissé & Duette®

De plissé en Duette® gordijnen kun je eenvoudig reinigen door ze in een bad of teil met water (maximaal 30 graden) te dompelen.  Let op dat je hierbij geen (agressieve) reinigingsmiddelen gebruikt en de elektrische en rotatiebediening niet in het water komt. Niet alle stoffen zijn geschikt om te wassen. Check daarom vooraf de productspecificaties. Je kunt deze opvragen bij de Zonnelux specialist waar je het plissé of Duette® gordijn hebt gekocht.

Om de vouwen in de plisséstof goed te houden, adviseren wij om het plisségordijn dagelijks op en neer te laten. Daarnaast is het verstandig om éénmaal per week de plissé geheel opgetrokken te houden gedurende de periode van een dag.

Duette® gordijnen met SmartCord®

Rolgordijnen, duo rolgordijnen en paneelgordijnen

Rolgordijnen, duo rolgordijnen en paneelgordijnen kun je met een licht vochtige doek afnemen. Gebruik geen schoonmaakmiddel, want daar kunnen deze raamdecoratie producten niet tegen. Ook mag deze raambekleding niet in de wasmachine en mogen ze niet geschrobd of gewrongen worden.

Transparant rolgordijn in woonkamer
Duo rolgordijnen Zonnelux

Vouwgordijnen

Alle vouwgordijnenstoffen kunnen gereinigd worden. Volg daarbij wel nauwkeurig het wasvoorschrift. Te warm wassen of strijken kan schadelijk zijn voor de stof. De vouwgordijnen kun je eenvoudig van het railsysteem halen en na het reinigen weer bevestigen.

Onderstaande voorschriften gelden voor alle stoffen uit onze nieuwe vouwgordijncollectie: handwas op 30 graden, strijken op puntje één, niet drogen in de wasdroger, niet behandelen met bleekmiddel en niet chemisch reinigen.

Vouwgordijnen

Lamelgordijnen

Aluminium en kunststof lamellen zijn door een antistatische behandeling stof- en vuilafstotend. Om deze raamdecoratie te onderhouden kun je de lamellen met een spons afnemen met een handwarm sopje. Lamellen mogen niet in water of een zeepoplossing gedompeld worden. Textiele lamellen kun je (indien aangegeven) met de hand wassen in een lauwwarm sopje. Informeer voor de specificaties bij je Zonnelux specialist.

Lamellen in eetkamer

Sheerlight

Je kunt de Sheerlight regelmatig afstoffen met een zachte plumeau. Als je de Sheerlight grondiger wilt reinigen, kun je een handstofzuiger/kruimeldief op de laagste stand gebruiken om licht vuil tussen de voiles te verwijderen. Zorg wel dat de zuigmond glad is, om haakjes in de stof te voorkomen. Wil je vuil tussen de lamellen verwijderen? Blaas het dan naar de zijkant met een haardroger op de koude stand.

Lichte vlekken neem je voorzichtig af met een zachte spons. Dieper vuil verwijder je door de Sheerlight te dompelen in een bad (maximaal 30 graden) met een niet-synthetisch wasmiddel. Vervolgens spoel je de Sheerlight goed uit met water en hang je de Sheerlight te drogen met de lamellen in gesloten toestand. De bovenrail moet te allen tijde droog blijven. Ga bij het reinigen voorzichtig  te werk en voorkom kreuken en vouwen in de stof. Mochten er toch lichte kreuken ontstaan, dan zullen deze meestal na korte tijd verdwijnen.

Sheerlight collectie Zonnelux
Sheerlight detail

Horren

Zowel het gaas als het frame van een hor kun je afnemen met een vochtige doek zonder agressief reinigingsmiddel.

Deze tips voor het schoonmaken van jouw raamdecoratie zijn door Zonnelux met zorg samengesteld. Desondanks aanvaarden we geen verantwoordelijkheid voor de resultaten van de reiniging.

Meer blogs