SMARTIFY YOUR HOME meer weten

FAQ: Antwoorden op de meest gestelde vragen over raamdecoratie

Oplossingen, Inspiratie

Iedere woning en interieurstijl is uniek, hoewel nagenoeg iedere woning wordt voorzien van raambekleding. Maar hoe kom je er achter welk product het beste bij jou past? Dat kan natuurlijk door een interieurspecialist te bezoeken, maar in dit blog beantwoorden we alvast de meest gestelde vragen.

Welke raambekleding pas het beste bij mijn raam?

Allereerst moet je jezelf afvragen welke raamdecoratie het beste bij jouw smaak en interieur past. Om te oriënteren, kun je inspirerende beelden bekijken via social media kanalen zoals Instagram of Pinterest. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het type raam. Niet alle raamdecoratie is geschikt voor elk raam. De producten van Zonnelux worden op maat gemaakt.

Antwoord op de meest gestelde vragen over raamdecoratie

Wat is het verschil tussen ‘in de dag’ en ‘op de dag’?

Zodra je zoektocht naar raamdecoratie begint, kom je vast en zeker de term 'in de dag' en 'op de dag' tegen. Dit zijn twee verschillende montagemogelijkheden voor het plaatsen van raambekleding. Bij in de dag montage wordt het product aan de binnenzijde van het kozijn geplaatst. Dit geeft een moderne en strakke uitstraling.

Bij op de dag montage wordt de raambekleding op het plafond of vlak boven het raam, op de wand bevestigd. Deze manier van monteren is vrijwel altijd mogelijk en erg praktisch. Bij een draai-kiepraam wordt namelijk het draaien of kiepen niet belemmerd. Ook is dit een prima oplossing als de kozijnen te smal zijn voor in de dag montage.

Binnenkijken bij een sereen interieur met witte houten jaloezieën
Houten jaloezieën

'In de dag' en 'op de dag' montage

Welke lamelbreedte kies je bij aluminium en houten jaloezieën?

Je hebt de keuze gemaakt voor aluminium of houten jaloezieën. Maar dan komt de volgende vraag, welke lamelbreedte kies je? De jaloezieën van Zonnelux zijn verkrijgbaar in de lamelbreedtes 16 mm, 25 mm, 35 mm, 50 mm en 65 mm.

Hoe groter de lamel, hoe meer lichtinval er wordt gecreëerd. Bij kleine ramen adviseren we een smalle lamelbreedte, waar we bij grote ramen juist een brede lamel aanraden. De 50 mm en 65 mm lamellen geven een rustige look en feel bij ramen met brede afmetingen.

Ik heb een draai-kiepraam, welke raamdecoratie past hierbij?

Een draai-kiepraam is een praktische oplossing om de ruimte te ventileren en is eenvoudig schoon te houden. Maar welke raamdecoratie is geschikt voor een draai-kiepraam? Er is genoeg aanbod die op verschillende manieren te monteren zijn. Dit kan door het gebruik van schroeven, maar daarentegen zijn er genoeg opties die zijn te monteren zonder te boren.

Zo zijn jaloezieën, vouwgordijnen en rolgordijnen te plaatsen met klemsteunen. De steun wordt bovenop het draai-kiepraam geklemd, waar vervolgens de bovenbak van de raambekleding in wordt bevestigd. Het kiepen wordt hiermee niet belemmerd.

Een andere optie om raambekleding te monteren zonder te hoeven boren is Perfect Fit. Er wordt dan een frame op het raam geplaatst door middel van magneet of plak strips. Hiermee worden aluminium jaloezieën, Duette® en plisségordijnen eenvoudig geplaatst.

Welke raambekleding isoleert het beste?

Alle raambekleding die voor het raam wordt geplaatst biedt al meer isolatie dan dat er niets hangt. Echter geeft het ene product meer isolatie dan het andere. Rol- en vouwgordijnen houden veel warmte binnen, zeker als de stof verduisterend is. Dan heeft deze een dikkere structuur en werkt nog meer isolerend.

Een top isolatie product is de Duette®. Deze raamdecoratie bestaat uit twee geplisseerde stoffen, waardoor er luchtkamers ontstaan. In deze 'kamers' blijft de lucht hangen en krijgt de Duette® een isolerend effect. Een nog meer energie-efficiënte oplossing is de Duette® Architella, deze is voorzien van twee luchtkamers voor extra isolatie.

Duette® Architella ®

Wat voor raamdecoratie is geschikt voor de badkamer?

In de badkamer wil je graag ontspanning en privacy. De juiste raambekleding haalt het ultieme spa-gevoel in huis en zorgt ervoor dat er geen inkijk is. Het is belangrijk om de badkamer goed te ventileren zodat de raamdecoratie mooi blijft. Ook moet direct contact met water vermeden worden.

Houten jaloezieën in de badkamer - raamdecoratie natuurlijke interieurstijl

Wat kost raambekleding?

Een niet geheel onbelangrijke vraag is wat raambekleding nu eigenlijk kost? Op deze vraag is helaas geen concreet antwoord te geven. Per product en type raam verschilt de prijs. Doordat elke raamdecoratie van Zonnelux op maat wordt gemaakt is elke prijs uniek per consument. De specialist maakt een persoonlijke offerte, afgemeten op jouw woning inclusief het professioneel meten en monteren.

Hopelijk zijn de meeste vragen die bij je opkomen in dit blog beantwoordt. Mocht je toch nog vragen hebben en persoonlijk advies willen? Neem dan contact op of bezoek een Zonnelux-specialist in de buurt.

Meer blogs