SMARTIFY YOUR HOME meer weten

Raamdecoratie met kindveilige bedieningsvormen

Oplossingen

Raamdecoratie is de blikvanger in huis en functioneel. Daarentegen heb je er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan dat hiermee gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De bediening van raamdecoratie kan gevaarlijk zijn voor kinderen en ongelukken veroorzaken. Daarom zijn er verschillende kindveilige oplossingen ontwikkeld. Ontdek in dit blog alle kindveilige bedieningsvormen.

Veiligheidsvoorschriften volgens de Europese Commissie

Om gevaarlijke situaties met raambekleding te voorkomen heeft de Europese Commissie de veiligheidsvoorschriften voor binnenzonwering aangescherpt. Hierdoor zijn leveranciers en verkooppunten verplicht om raambekleding met kindveilige bediening te leveren. Het is namelijk van belang dat er een veilige situatie wordt gecreëerd voor kinderen.

Kindveilige oplossingen voor ketting- en koordbediening

Standaard worden de producten van Zonnelux geleverd met een koord of ketting. Deze bediening is kindvriendelijk gemaakt met een verbreekbare ketting- of koordverbinder, kettingspanner of koordkikker. Belangrijk is om de bediening niet lager dan 150 cm vanaf de grond te hangen.

Een verbreekbare ketting- of koordverbinder verbindt, zoals de naam al zegt, de ketting of het koord met elkaar. Zodra er een gewicht van 6 kg op de verbinder wordt uitgeoefend, breekt deze binnen 5 seconden. Hierdoor kunnen kinderen niet verstrikt raken in de ketting of koord.

De kettingspanner zit aan de ketting vast en wordt bevestigd aan de muur. De spanner zorgt ervoor dat de ketting strak hangt en opzij. Hierdoor kunnen er geen lussen ontstaan.

Tot slot is een koordkikker ook geschikt voor raambekleding met een ketting- of koordbediening. Dit is een soort beugeltje dat aan de muur wordt bevestigd, waar het koord omheen gewikkeld wordt. De koordkikker wordt 150 cm boven de grond geplaatst, zodat het buiten bereik is van kinderen.

Verbreekbare koordverbinder
Kettingspanner

Links: verbreekbare koordverbinder, Rechts: kettingspanner

Raambekleding zonder koord én kindvriendelijk

Raambekleding hoeft niet standaard te worden bediend met een ketting of een koord. Het is namelijk ook mogelijk om deze te bedienen met een handgreep of door de onderlat te bewegen. Hier zitten verschillende, kindvriendelijke mechanismes achter. Zoals de handgreep, deze bedieningsvorm wordt toegepast bij ingespannen modellen of dakramen. Via het greepje beweeg je de raambekleding omhoog of omlaag.

De LiteRise® bediening heeft qua uiterlijk veel weg van de handgreep, daarentegen werkt het in de praktijk anders. Je bedient de onderlat via de handgreep omhoog of omlaag. Vervolgens blijft de raambekleding hangen waar je de LiteRise® loslaat. Een veilige bedieningsvorm die soepel beweegt.

Tot slot is EasyRise® een bedieningsvorm voor rolgordijnen zonder koord. Je sluit de raambekleding eenvoudig door het product met de onderlat naar beneden te bewegen. Om de rolgordijnen te openen trek je kort aan de onderlat, door het veermechanisme beweegt deze automatisch naar boven.

LiteRise bediening
EasyRise bediening rolgordijn

Links zie je de LiteRise® bedieningsvorm, recht het EasyRise® veermechanisme

Hulp nodig bij je keuze?

Een Zonnelux-specialist adviseert je welke kindveilige bediening het beste past bij de raamdecoratie in jouw situatie.

SmartCord® en TwinPull: unieke, kindveilige bedieningsvormen

Buiten de standaard ketting en koordbediening, heeft Zonnelux twee aanvullende bedieningsvormen in de collectie, het SmartCord® en de TwinPull. Het SmartCord® is een uittrekbaar koord met een vaste lengte. Als je de raambekleding wilt openen, trek je aan het koord en wordt deze langer. Zodra de gewenste positie is bereikt, laat je het koord los en gaat deze terug naar de vaste lengte.

De TwinPull bediening bestaat uit twee korte kettingen zonder lus. Door aan de voorste ketting te trekken beweegt de raambekleding omhoog. Dit werkt andersom zo bij de achterste ketting, dan beweegt het omlaag. TwinPull is kindvriendelijk en geschikt voor rolgordijnen, aluminium- en houten jaloezieën. 

Duette gordijnen Smartcord
Twin Pull bediening rolgordijn

Links zie je het SmartCord® en rechts de TwinPull

Slimme raamdecoratie is kindveilig

Om het dagelijks leven eenvoudiger te maken, is raambekleding met elektrische bediening in het leven geroepen. Buitenom dat het comfort biedt, is het ook een veilige bedieningsoptie. De slimme raamdecoratie is namelijk te bedienen via de pullbediening, dit is een kort koord zonder lus, of met de afstandsbediening en app. Door deze opties is om die reden slimme raamdecoratie uitstekend kindveilig.

Thuis wil je graag dat de omgeving veilig is voor je kinderen, ook als het om raambekleding gaat. Hopelijk ben je wijzer geworden na het lezen van dit blog. Wil je toch liever persoonlijk advies ontvangen? Bezoek dan een expert in de buurt, zij voorzien van advies en ontzorgen je volledig.

Houten jaloezieën

Meer blogs