SMARTIFY YOUR HOME meer weten

Het effect van stoffen met verschillende transparanties

Oplossingen, Inspiratie

Raambekleding is er in allerlei kleuren en stoffen. Afhankelijk van de hoeveelheid lichtinval dat je wil creëren kies je een product naar wens. De dikte van de stof bepaalt de doorkijk van het gordijn. In dit blog ontdek je alle mogelijkheden met de voordelen van elke stof en transparantie.

Functionele eigenschappen van raambekleding

Vrijwel elke kamer in huis is voorzien van ramen. Raambekleding is de uitkomst om binnenkomend licht te reguleren. Afhankelijk van de ruimte en de functie hiervan, kies je een passend product met bijbehorende transparantie.

De raambekleding van Zonnelux kun je onderverdelen in drie typen stoffen: een transparante stof, lichtdoorlatend en verduisterend. In de keuken wil je namelijk privacy, maar wel natuurlijke lichtinval, waar raambekleding in de slaapkamer moet verduisteren.

Raambekleding met een transparante stof

Een transparante stof laat het meeste daglicht binnen. De zon schijnt er doorheen, maar de hardheid hiervan wordt gefilterd. Hierdoor geniet je van prettige lichtinval en wordt de inkijk beperkt. Nu kun je jezelf afvragen, waarom zou je kiezen voor transparante raambekleding? Het heeft een positief effect op het interieur en geeft een knus resultaat.

doorzichtige gordijnen - transparante raambekleding
semi transparante gordijnen - lichtdoorlatende gordijnen geen inkijk

Het verschil tussen transparante (links) en lichtdoorlatende (rechts) raambekleding

Lichtdoorlatende raambekleding: de ideale tussenoplossing

Ben je geen fan van transparante of verduisterende gordijnen? Dan is raambekleding met een lichtdoorlatende stof de perfecte tussenoplossing. Er komt nog steeds daglicht binnen, maar de inkijk wordt weggenomen. Hierdoor geniet je van privacy, maar is het niet nodig om de lamp aan te zetten. Ook heeft lichtdoorlatende raambekleding een hogere isolatiewaarde en is meer geluiddempend dan transparante stoffen.

Een donkere slaapkamer met verduisterende raambekleding

Verduisterende stoffen houden het binnenkomende licht volledig tegen. Daarom wordt er vaak in de slaapkamer gekozen voor deze raambekleding. Men denkt dat een verduisterende stof donker moet zijn, maar daar is niets van waar. De Zonnelux collectie biedt een hoop lichte en naturel stoffen in de meest bijzondere dessins. Bovendien hebben deze dikwijls een warmtewerende eigenschap.

Verduisterende raambekleding

Verduisterende raambekleding geeft geen inkijk

Reguleer het daglicht met Duette® en plisségordijnen

Duette® en plisségordijnen zijn een type raambekleding die verkrijgbaar zijn in verschillende transparanties. Je zou kunnen zeggen dat de twee typen gordijnen familie van elkaar zijn. Beide hebben een geplisseerde stof, waarbij de transparantie de look and feel van het product bepaald. Om het daglicht te reguleren zijn Duette® en plisségordijnen Top down/Bottom up te bedienen.

Een ruime keuze met de rolgordijnen collectie

De rolgordijnen collectie van Zonnelux bestaat uit enorm veel stoffen en dessins. Een ruime keuze tussen transparante, lichtdoorlatende en verduisterende rolgordijnen. Maar waarom zou je kiezen, als ook het beste van beide werelden mogelijk is. Met het dag en nacht rolgordijn kun je twee stoffen kiezen in één product. Een transparant of lichtdoorlatende stof voor overdag en een verduisterende voor 's avonds.

Rolgordijnen op maat
Transparante, lichtdoorlatende of verduisterende rolgordijnen

Na het lezen van dit blog heb je een duidelijk beeld wat het verschil is tussen de typen transparanties. Wellicht heb je nog vragen of wil je meer informatie. Een Zonnelux-specialist helpt je graag vooruit. Ze adviseren, meten en monteren kortom, laat je volledig ontzorgen door een expert.

Meer blogs