SMARTIFY YOUR HOME meer weten

Stijlvolle raambekleding als kamerafscheiding

Inspiratie, Oplossingen

De laatste jaren zijn grote open ruimtes een trend in de architectuur. Geen aparte keuken of woonkamer meer, maar alles is ruimtelijk en staat met elkaar in verbinding. Een samenhangend geheel waar ieder onderdeel uitgebalanceerd is. Ondanks dat openheid een rustieke ambiance creëert, is het praktisch om de ruimte af te kunnen sluiten door een stijlvolle kamerafscheiding.

Het effect van een kamerafscheiding

In magazines zoals Stijlvol Wonen, barst het van de imposante, kolossale interieurs. Dit zijn vaak grote ruimtes waar wordt geleefd. Hoewel dit een royale sfeer geeft, brengt de mogelijkheid tot kamerafscheiding verschillende voordelen met zich mee.

Een kamerafscheiding dempt namelijk het geluid wat er achter zich plaatsvind. Dit is ideaal als je visite hebt in de keuken, maar een andere huisgenoot graag tot rust komt in de woonkamer. Dit effect is eveneens van toepassing op de temperatuur. Tot slot verbergt het rommelige plekken in het interieur die je liever niet constant in het zicht hebt.

Flexibele scheidingswanden in de woonkamer

De woonkamer is een functionele plek binnenshuis. Enerzijds ontspan je er door een boek te lezen of televisie te kijken, anderzijds spelen er kinderen en werk je hier thuis. Na een lange dag sluit je eenvoudig de flexibele scheidingswanden en laat je de boel de boel, tijd om te genieten van een rustgevend interieur.

Kamerafscheiding in een luxueuze slaapkamer

In de slaapkamer is een kamerafscheiding zeer toepasselijk. Het type scheidingswand hangt van het doel van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een luxueuze ensuite badkamer of een praktische inloopkast. In het geval van de badkamer is een vochtbestendige roomdivider wenselijk. Shutters zijn hier uitstekend geschikt voor. Zo creëer je een hotel chique gevoel met stijlvolle eyecatchers.

Verschillende soorten roomdividers

Er zijn enorm veel opties als het gaat om kamerafscheiding. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van vakkenkasten, glazen taatsdeuren, akoestische panelen, planten of zelfs raambekleding. Dat laatste, dat is de kracht van Zonnelux. Gordijnen, shutters en paneelgordijnen zijn een goede oplossing als roomdivider.

Shutters met een schuif- of vouwrailsysteem

Trendy, sfeervol en veelzijdig, dat zijn de juiste woorden om houten shutters te omschrijven. Ze worden op maat gemaakt en passen bij vrijwel ieder raam. Door de lamellen te bewegen kies je de hoeveelheid lichtinval en privacy. Om de shutters als kamerafscheiding te gebruiken, kies je voor het schuifrailsysteem of het vouwrailsysteem.

Het schuifrailsysteem is een ingenieus systeem waarbij de panelen op een nette manier weggewerkt kunnen worden. Standaard bestaat het uit twee rails waarin de shutterpanelen inpassen. Hier kunnen ze gemakkelijk voor en achter elkaar worden geschoven. Afhankelijk van de breedte van de ruimte kun je kiezen tussen twee en vier panelen die netjes in het systeem worden opgeborgen. Let wel: het is niet mogelijk om de panelen te draaien.

Een andere mogelijkheid om de shutters als scheidingswand te gebruiken is het vouwrailsysteem. Hier worden meerdere panelen aan elkaar geschakeld die van links naar rechts kunnen bewegen. Je kunt ze opvouwen zodat ze nauwelijks ruimte innemen. Om de panelen goed te laten sluiten wordt dit systeem standaard met een boven- en onderrail geleverd.

Paneelgordijnen als kamerafscheiding

Een ander type raamdecoratie die gebruikt kan worden als kamerafscheiding zijn paneelgordijnen. Dit zijn flinke panelen van stof. Normaliter erg geschikt voor grote raampartijen, maar ook functioneel als roomdivider. Je beweegt ze van links naar rechts of andersom, via de rails.

De paneelgordijnen collectie bestaat uit een ruim aanbod van stoffen, die verkrijgbaar zijn in verschillende transparanties en kleuren. Unieke eyecatchers zijn de Washi paneelgordijnen. Washi is een bijzonder papierachtig materiaal en komt oorspronkelijk uit Japan.

Heb je na het lezen van dit handige blog nog vragen of wil je graag nog meer interieur inspiratie ontdekken? Download dan de gratis brochure en ontdek alle mogelijkheden. Bezoek een specialist voor het beste advies voor jouw interieur.

Meer blogs